$323 Juta Dalam ETH Dicuri Daripada Cross Chain Wormhole

Menurut satu siri transaksi etherscan, penyerang telah mengeksploitasi Wormhole, jambatan antara blok blok Ethereum dan Solana, untuk hampir $323 juta dalam ETH.

Wormhole ialah protokol penghubung yang membolehkan aset bergerak merentasi pelbagai protokol blockchain. Apabila pengguna menghantar aset dari satu rantaian ke rantaian yang lain, jambatan itu mengunci aset dan menghasilkan versi dana yang dibungkus pada rantaian destinasi.

Masih belum jelas bagaimana penyerang melaksanakan eksploit itu , tetapi ia mengakibatkan kecurian 120k wETH, bernilai kira-kira $323 juta pada harga semasa. Rekod transaksi Etherscan memperincikan kecurian 93,000 ETH yang dieksploitasi. Ini adalah salah satu eksploitasi terbesar protokol kewangan terdesentralisasi setakat ini.

\"\"

Wormhole tweet bahawa platform itu akan dimatikan untuk penyelenggaraan kerana ia menyiasat serangan itu dan akan memberikan kemas kini melalui akaun Twitternya. Ia kemudiannya berkongsi kemas kini yang mengesahkan bahawa platform itu telah dieksploitasi untuk 120k wETH dengan butiran lanjut akan datang. Sementara itu, platform itu berkata ia akan menambah ETH tambahan dalam beberapa jam akan datang untuk memastikan wETH terus disokong 1:1. 

\”Kami sedang berusaha untuk memulihkan rangkaian dengan cepat,\” katanya dalam tweet.

Alamat yang dikaitkan dengan pengerahan Wormhole menghantar mesej dalam rantaian  yang menawarkan penyerang perjanjian whitehat dengan bug bounty sebanyak $10 juta untuk butiran eksploitasi dan pengembalian wETH yang dicetak dalam serangan itu.

Cerita ini sedang hangat dan akan terus dikemas kini apabila lebih banyak maklumat terbongkar. Pada mulanya, hanya 96,000 ETH kelihatan dicuri sebelum Wormhole mengesahkan kecurian mencecah 120,000 ETH.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *