Lebih daripada 70 smartcontract baharu dilancarkan di Cardano

Pembangunan pada rangkaian Cardano bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan, dengan ciri smartcontract baharu terus menarik lebih ramai pembangun. 

Antara 13 Disember 2021 dan 13 Januari 2022, bilangan smartcontract berdasarkan Plutus di platform blockchain Cardano, telah berkembang daripada 897 kepada 969 projek. 

Peningkatan bilangan smartcontract di Cardano mengesahkan tanggapan bahawa rangkaian itu mungkin akan muncul sebagai pesaing utama kepada Ethereum, yang mendominasi ruang.

\"\"

Walaupun Cardano secara relatifnya merupakan pemain baharu dalam sektor ini, pertumbuhan smartcontract sebanyak lebih 8% dalam sebulan adalah satu peristiwa penting apabila rangkaian itu bergerak untuk menjadi pilihan utama bagi pembangunan aplikasi terdesentralisasi. 

Ciri smartcontract yang mengikuti peningkatan Alonzo September menyaksikan Cardano menggubal beberapa langkah untuk memikat pemaju. Sebagai contoh, dana $4 juta telah ditubuhkan, menarik hampir 800 projek yang berhasrat untuk menggunakan rantaian blok.

Pencapaian itu datang selepas pengasas Cardano Charles Hoskinson mendedahkan bahawa kelewatan dalam melancarkan ciri smartcontract mengakibatkan persepsi negatif. Bagaimanapun, dia mengakui kagum dengan kemajuan itu.

“Kami terpaksa menulis semula perisian tiga kali; terdapat perubahan besar dalam seni bina dan vendor. Terdapat pendekatan yang diambil yang tidak berhasil; sudah tentu ada kelewatan,” katanya. 

Smartcontract adalah antara ciri terkini yang menyumbang kepada penggunaan Cardano. Seperti yang dilaporkan sebelum ini oleh Finbold, Cardano ialah projek mata wang kripto yang paling maju di Github pada tahun 2021, bersama Kusama dan Polkadot. 

Perkembangan rangkaian juga merupakan sebahagian daripada dorongan Cardano untuk kemampanan. Terutamanya, Yayasan Cardano baru-baru ini mendedahkan bahawa projek pemulihan menggunakan Cardano telah mencapai sasaran awalnya untuk menanam lebih satu juta pokok.

Harga ADA

Penyokong Cardano mengunjurkan bahawa peningkatan dan penggunaan rangkaian yang berterusan berkemungkinan akan bertindak sebagai pemangkin kepada pertumbuhan ADA , token asal rangkaian itu. Mengikut masa akhbar, ADA berdagang pada $1.27, turun 0.9% dalam 24 jam terakhir dengan keuntungan lebih 2% sepanjang tujuh hari sebelumnya. 

\"\"/
Carta harga tujuh hari ADA. Sumber: CoinMarketCap

Berikutan pembetulan pasaran mata wang kripto baru-baru ini , ADA membuat pemulihan dengan alat ramalan harga berasaskan PyTorc NeuralProphet, mengunjurkan bahawa harga akan melonjak kepada $3.60 menjelang 1 Mac 2022.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *