Mozilla Foundation Mula Menerima Derma Dalam Bentuk Dogecoin ($DOGE)

Mozilla Foundation, sebuah organisasi bukan untung yang menyelia Perbadanan Mozilla, yang berada di sebalik beberapa aplikasi berkaitan internet termasuk pelayar web Firefox yang popular, telah mengumumkan ia kini menerima sumbangan Dogecoin ($DOGE) bersama-sama dengan mata wang kripto lain.

Dalam satu pengumuman di media sosial, Mozilla mendedahkan ia menerima sumbangan mata wang kripto melalui perkongsian dengan pemproses pembayaran crypto terkemuka BitPay. Derma yang diterima dalam crypto ditukar kepada dolar untuk mengelakkan sebarang turun naik berkaitan crypto.

Seperti yang dilaporkan oleh Benzinga , ramai pengguna dengan cepat mengkritik langkah Mozilla, mengatakan bahawa mata wang kripto \”memudaratkan alam sekitar.\”

Sesetengah pengguna mengancam untuk berhenti menggunakan Firefox sama sekali dan beralih ke pelayar web lain. Terutama, beberapa seperti Opera dan Brave telah menyepadukan ciri berkaitan mata wang kripto lain seperti built in wallet. Firefox sebahagian besarnya menjauhkan diri daripada crypto, hanya menyekat cryptojacking malware untuk penggunanya pada tahun 2018.

Sementara itu, komuniti Dogecoin telah meraikan sokongannya terhadap 163,428 token DOGE kepada kempen pemeliharaan laut MrBeast, TeamSeas, yang memecahkan pencapaian $30 juta yang ditetapkan untuk membuang sampah dari lautan, pantai dan sungai.

Seperti yang dilaporkan CryptoGlobe, search interest untuk Dogecoin meletup semasa kenaikan harga 10,000% besar-besaran mata wang kripto tahun lepas, daripada purata 135,000 carian bulanan pada April 2020 kepada 16.5 juta pada April 2021.

Dogecoin dicipta pada tahun 2013 sebagai jenaka. Komuniti mata wang kripto terkenal kerana mengambil  projek dermawan , termasuk membantu organisasi amal. Ia  menjadi tajuk utama  pada 2014 selepas mengumpul DOGE bernilai lebih $25,000 untuk membenarkan pasukan bobsleigh Jamaica menghadiri Sukan Olimpik Musim Sejuk di Sochi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *