US Dollar yang melemah punca mendorong lonjakan harga Bitcoin

Harry Yeh, pengasas dan rakan kongsi pengurusan di Quantum Fintech Group, telah mencadangkan bahawa lonjakan nilai Bitcoin disebabkan terutamanya oleh penurunan nilai dolar.

Bercakap kepada Pasaran dan Kewangan Bloomberg, Yeh menyatakan dasar Rizab Persekutuan semasa menjanakan Bitcoin sambil memilih percetakan wang yang berterusan. Yeh percaya bahawa pelepasan wang ke dalam ekonomi meletakkan Bitcoin di kedudukan teratas sebagai alternatif.

Menurut Yeh, mata wang kripto juga telah berkembang daripada ketakutan terhempas kepada memegang peranan penting dalam portfolio untuk pelabur institusi dan runcit.

Beliau menyatakan bahawa tumpuan pelabur harus tertumpu kepada aset mana yang boleh menduduki portfolio dan bukannya mendekati sektor itu dengan keraguan tentang potensi keruntuhan.

Yeh menambah bahawa persekitaran inflasi semasa menawarkan asas yang sempurna untuk terlibat dalam sektor kripto kerana aset seperti Bitcoin bertindak sebagai kusyen yang menggerunkan.

“Bukan persoalan sama ada mata wang kripto berada di sini atau tidak untuk menyatakannya, apakah strategi blockchain dan mata wang kripto anda.Bitcoin dan mata wang kripto lain digunakan sebagai lindung nilai terhadap inflasi sekarang. Semakin banyak pencetakan wang yang berlaku, semakin banyak nilai Bitcoin dan semua perkara ini cenderung meningkat, tetapi saya menganggapnya sebagai songsang. Saya tidak fikir Bitcoin akan meningkat dalam nilai, ia hanya dolar tidak bernilai,\” kata Yeh.

Tambahan pula, Yeh menekankan bahawa melibatkan diri dalam crypto adalah lebih mudah kerana dengan sebarang jumlah, pelabur boleh membeli aset pilihan mereka berbanding pasaran saham.

Dengan Fed mengambil berat tentang inflasi, beliau mengunjurkan bahawa pengurangan berterusan akan memihak kepada Bitcoin, tidak seperti aset pelaburan lain seperti saham.

Yeh juga mengakui bahawa walaupun Bitcoin cenderung untuk berdagang dalam korelasi dengan aset berisiko lain, mata wang kripto mempunyai kelebihan memandangkan inflasi yang meningkat memberi kesan kepada pilihan pelaburan daripada sektor tradisional.

Bitcoin melonjak melepasi $50,000

Sentimennya datang apabila Bitcoin memimpin pasaran crypto untuk berdagang. Menjelang masa akhbar, Bitcoin didagangkan pada $51,300, memperoleh hampir 11% dalam tujuh hari terakhir.

Pendirian yakin Yeh mengenai status Bitcoin sebagai lindung nilai terhadap inflasi adalah berbeza daripada pakar pasaran lain. Seperti yang dilaporkan oleh Finbold sebelum ini, Genesis Trading, ketua pandangan pasaran, Noelle Acheson, menyatakan bahawa tidak ada bukti Bitcoin adalah kusyen terhadap inflasi.

Beliau percaya bahawa mata wang kripto masih diuji sebagai lindung nilai terhadap inflasi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *