Amaran: Penggodaman dompet crypto melalui Telegram menggunakan perisian Echelon malware

Penjenayah siber semakin beralih kepada teknologi blockchain dan mata wang kripto dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menjana keuntungan pantas.

 

Akibatnya, pakar telah mendapati bahawa penjenayah cyber kini secara aktif menggunakan perisian Echelon malware dengan fungsi muat turun auto Telegram, menurut seorang penyelidik dari platform \”Bug Bounty\” terkemuka untuk blockchain Immunefi.

Khususnya, perisian ini ialah sejenis kod kejuruteraan terprogram yang mempunyai pelbagai keupayaan untuk menjejaskan data dan privasi komputer atau peranti mudah alih pengguna.

\"\"

Malware boleh dimuat turun secara automatik

Secara umum, perisian  ini menimbulkan risiko yang besar kepada pengguna Telegram yang bergantung pada ciri muat turun automatik terbina dalam aplikasi. Setelah fail diterima, perisian dimuat turun secara automatik ke peranti tanpa pengetahuan pengguna.

Berikutan itu, mangsa tidak perlu menjalankan atau menutup mana-mana aplikasi; virus hanya akan dapat mengakses jejak komputer dan menangkap tangkapan skrin.

Fail perisian bertajuk \”Night Smoke,\” dan pakar telah memberi amaran bahawa individu harus berhati-hati apabila menangani perisian ini kerana ia juga mempunyai keupayaan untuk memperoleh maklumat tentang dompet mata wang kripto bukan penjagaan. Selain itu, pengguna dinasihatkan supaya anda mematikan fungsi muat turun automatik pada profil Telegram anda.

Kecurian kripto semakin meningkat

Terutama, lebih daripada $1 bilion nilai kripto telah dicuri oleh penggodam pada suku ketiga 2021, mengikut Atlas VPN. Secara keseluruhan, 146 serangan penggodaman dan penipuan telah dilaporkan dalam tiga suku pertama 2021, mewakili peningkatan 20% berbanding kiraan 122 peristiwa penggodaman yang dilaporkan dalam tempoh yang sama untuk 2020.

Khususnya, rakyat Amerika kehilangan $3.5 juta setiap hari antara Q1-Q3 2021 dalam serangan siber berkaitan pelaburan di tengah-tengah sektor mata wang kripto yang semakin meningkat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *