Penipuan Kripto: Apakah itu, cara mengenalinya dan kekal selamat

Populariti mata wang kripto semakin meningkat, dengan India kini dilaporkan mempunyai bilangan pemilik kripto tertinggi di dunia, seperti laporan. Tetapi, sebelum anda menyertai atau melabur dalam dunia crypto adalah penting untuk mengetahui bahawa pelaburan crypto, seperti banyak pilihan pelaburan lain, bukan tanpa risiko.

Seiring dengan populariti, penipuan crypto juga semakin meningkat dengan laporan menambat kerugian oleh pelabur India kepada penipuan dan penipuan crypto pada berjuta-juta dolar.

Jadi bagaimana penipuan crypto berfungsi, Adakah terdapat cara untuk mengesan penipuan ini dan bagaimana anda boleh melindungi daripada penipuan tersebut? Teruskan membaca untuk mengetahui jawapan kepada beberapa soalan ini supaya anda kekal selamat semasa meneroka dunia crypto.

Berikut ialah beberapa penipuan kripto biasa yang berleluasa di seluruh dunia:

Penipuan Giveaway
Salah satu penipuan crypto yang paling biasa di negara ini ialah penggunaan hadiah atau hadiah percuma. Semua orang suka memenangi ganjaran, dan penipu mengambil kesempatan daripada ini. Selalunya jenis skim ini akan cuba mendapatkan maklumat pengesahan anda dengan menawarkan ganjaran atau hadiah. Banyak penipuan ini akan menemui anda melalui media sosial.
Dalam satu penipuan sedemikian baru-baru ini, penipu menyamar sebagai ZebPay, salah satu platform dagangan crypto terkemuka India yang menawarkan bitcoin percuma kepada sesiapa sahaja di media sosial yang bersedia memberikan satu bitcoin untuk memulakan transaksi.
Petua keselamatan: Cara terbaik untuk mengelak daripada ditipu adalah dengan bertanya soalan mudah \”Adakah ia terlalu bagus untuk menjadi kenyataan?\” jika jawapannya ya, maka ia mungkin satu penipuan.

Sokongan Teknikal Palsu
Penipuan sokongan teknologi palsu mudah menjadi mangsa. Penipu menyamar sebagai talian telefon sokongan dan media sosial syarikat. Ini memberikan mereka suasana yang sah di mata orang. Kemudian mereka sering meminta kod keselamatan dan kata laluan anda.
Petua keselamatan: Untuk mengelakkan penipuan ini, anda harus mengetahui pengendalian media sosial yang betul dan nombor sokongan bagi platform atau syarikat yang anda gunakan untuk berdagang syiling. Ingat, jangan sekali-kali berkongsi kata laluan atau maklumat keselamatan anda walaupun dengan pihak berkuasa yang sepatutnya. Seperti bank, bursa tidak akan meminta maklumat peribadi anda.

Penipuan Phishing
Dalam penipuan ini, tapak palsu yang disediakan oleh penipu akan cuba memperdaya anda supaya memberikan maklumat sensitif. Laman web ini selalunya akan kelihatan sah. Penipu juga akan menghantar e-mel yang dikatakan dari bursa rasmi.
Petua keselamatan: Jangan buka e-mel daripada sumber yang tidak disahkan dan tandai halaman tapak yang anda gunakan untuk berdagang crypto untuk mengelakkan penipuan ini.

Apa yang perlu anda lakukan jika anda ditipu?

Walaupun status undang-undang mata wang kripto tidak pasti, Kami di CODAM akan sedia membantu untuk mengendalikan penipuan dan penipuan mata wang kripto. Jika anda ditimpa nasib malang kerana ditipu, anda hanya perlu melaporkannya seperti mana-mana penipuan lain, dan pihak berkuasa yang berkaitan akan mengendalikannya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *