Terra LUNA Mengekalkan Keuntungan dalam Pasaran Merosot

XRP (XRP) dan Terra (LUNA) mengungguli 20 teratas dengan mengekalkan keuntungan pada masa akhbar. Kedua-dua token kini berada dalam warna lilin hijau pada asas 24 jam di tengah-tengah kemerosotan pasaran. Pada masa akhbar, Bitcoin, mata wang kripto terbesar dari segi permodalan pasaran, didagangkan pada $45,633, mewakili kejatuhan 2.28% sepanjang hari. Ethereum juga berada pada $3,778, turun 3.74% untuk hari itu.

\"CoinMarketCap

Data CoinMarketCap
XRP melonjak secara ringkas untuk mencapai paras tertinggi harian pada $0.915 sebelum menurun ke tempat ia pada masa ini didagangkan pada $0.832. Seperti yang dilaporkan, hampir 450 juta XRP telah dialihkan dalam 14 jam yang lalu, bertepatan dengan kenaikan harga baru-baru ini.

$LUNA (+16%), $MANA (+11%), $HBAR (+11%) dan $LINK (+8%) telah menjadi tajuk utama prestasi 24 jam yang hebat daripada 100 aset teratas dalam #crypto. Sama ada parti #altcoin diteruskan akan bergantung pada rantaian $BTC & metrik sosial mengekalkan perbezaan #bullish.


Terra (LUNA) naik 28% pada asas tujuh hari pada harga semasa $75.61. Analisis dalam rantaian mencatatkan penyahgandingan altcoin terpilih bersama bitcoin, seperti Terra (LUNA), daripada arah aliran pasaran umum.

Stablecoin tertambat dolar A.S. Terra UST telah mengatasi DAI yang setara dengan Maker. Ini menjadikan UST sebagai stablecoin No. 4 di pasaran—tetapi ia sangat berbeza daripada tiga yang berada di atasnya.

Walaupun had pasaran stablecoin Tether (USDT) dan No. 2 stablecoin USD Coin (USDC) teratas masing-masing sebanyak $77.1 bilion dan $41.9 bilion, kedua-dua aset dikendalikan dan diuruskan oleh entiti berpusat. Circle ialah syarikat yang mengeluarkan USDC, dan Tether Limited, yang dikawal oleh pemilik Bitfinex, mengeluarkan USDT.

Stablecoin ketiga terbesar ialah BUSD Binance, yang juga disandarkan kepada dolar AS. Ia mempunyai paras pasaran $14.6 bilion.

Aset yang menyokong USDT dan USDC juga dipusatkan, dan terdiri daripada pelbagai instrumen tradisional seperti perbendaharaan A.S., tunai dan bon korporat, untuk menamakan beberapa. BUSD dilaporkan disokong 1:1 oleh dolar yang disimpan oleh firma kripto Paxos.

UST dan DAI, bagaimanapun, memasarkan diri mereka sebagai stablecoin terdesentralisasi, dan disokong oleh mata wang kripto lain. Ini menjadikannya lebih sukar untuk merampas atau menyekat aset asas yang membantu memastikan setiap stablecoin disandarkan pada dolar.

Pengguna boleh membuat DAI, sebagai contoh, dengan menyiarkan pelbagai mata wang kripto sebagai cagaran, sama seperti meminjam wang tunai terhadap saham. Mencetak DAI, walau bagaimanapun, bermakna cagaran yang diposkan adalah lebih daripada 100% daripada DAI yang digunakan. Anda memerlukan antara $1.30 dan $1.70 nilai Ethereum untuk menggunakan $1 DAI.

UST Terra dicetak sama, kecuali pengguna hanya boleh mencipta lebih banyak UST dengan \”membakar\” (memusnahkan) LUNA, token asli Terra yang bertanggungjawab untuk membayar yuran transaksi dan mengambil bahagian dalam tadbir urus.

Terra sendiri ialah rangkaian kontrak pintar lapisan 1 yang dibina menggunakan kit pembangun perisian Cosmos. Ia kini merupakan rangkaian kontrak pintar lapisan 1 keempat terbesar, di belakang Cardano, Solana dan Ethereum.

DAI telah dicipta pada Disember 2017 oleh MakerDAO, menjadikannya stablecoin terawal di pasaran untuk wujud. UST Terra baru sahaja dilancarkan pada September lalu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *