4 Jenis Penipuan Mata Wang Kripto Biasa dan Cara Kenal Pasti

Apabila anda terlibat dalam mekanisme kewangan digital baharu yang dikenali sebagai mata wang kripto, ia tidak mengambil masa yang lama untuk mengetahui terdapat risiko yang terlibat dalam transaksi ini. Dan kita tidak bercakap tentang turun naik pasaran. Penipuan ada di mana-mana dalam talian online, dan pertukaran mata wang kripto tidak berbeza. Semasa anda mempertimbangkan untuk melabur dalam platform dan pertukaran yang berbeza, ketahui jenis kemungkinan penipuan yang berlegar dalam dunia crypto

Banyak laporan tentang penipuan yang berlaku dalam dunia digital, lebih-lebih lagi apabila konsep DeFi Decentralized Finance diperkenalkan hanya pengguna yang berkuasa terhadap sesuatu platform, tiada entiti yang berkuasa terhadap akaun anda., maka ramai penipu-penipu cuba mengambil kesempatan pada orang baru yang tidak cukup mengenali DeFi.

Apabila anda melihat syarikat pemula mata wang kripto digital, pakar mengesyorkan agar anda mengesahkan bahawa mereka dikuasakan oleh blokchain, yang bermaksud mereka menjejaki data transaksi terperinci. Juga, pastikan mereka mempunyai rancangan perniagaan yang kukuh yang menyelesaikan masalah sebenar. Syarikat harus menyatakan kecairan mata wang digital mereka dan peraturan ICO. Harus ada orang sebenar di belakang syarikat. Jika syarikat permulaan yang anda siasat tidak mempunyai beberapa ciri ini, fikirkan keputusan anda dengan lebih berhati-hati.

Berikut adalah dalam melihat penipuan yang biasa dan cara untuk mengelak daripada menjadi mangsa semasa anda mengkaji masa depan mata wang kripto yang menarik.

1- Laman Web Penipu
Anda mungkin mengikuti petua daripada seseorang yang mempunyai banyak kepakaran tetapi masih menjadi mangsa dengan melawati laman web palsu secara tidak sengaja. Terdapat sebilangan laporan mengejutkan iaitu website yang disediakan untuk menyerupai syarikat sebenar yang sah. Jika tiada ikon kunci kecil yang menunjukkan keselamatan berhampiran bar URL dan tiada \”https\” dalam alamat website, fikirkan sebelum melabur.

Walaupun website itu kelihatan sama dengan website yang anda mahu lawati, anda mungkin mendapati diri anda diarahkan ke platform lain untuk pembayaran. Sebagai contoh, anda mengklik pada pautan yang kelihatan seperti website yang sah, tetapi penyerang telah mencipta URL palsu dengan 0 (nombor) di dalamnya dan bukannya huruf \’o\’. Platform itu, sudah tentu, tidak membawa anda ke pelaburan mata wang kripto yang telah anda selidiki. Untuk mengelakkan ini, taip URL yang tepat ke dalam penyemak imbas anda dengan teliti. Semak semula juga.

\"\"


2- Aplikasi Mudah Alih Palsu
Satu lagi cara biasa penipu menipu pelabur mata wang kripto adalah melalui aplikasi palsu yang tersedia untuk dimuat turun melalui Google Play dan Apple App Store. Walaupun pihak platform selalunya boleh mencari aplikasi palsu ini dengan cepat dan mengalih keluar aplikasi tersebut, itu tidak bermakna aplikasi tersebut tidak memberi kesan kepada banyak perkara. Beribu-ribu orang telah memuat turun aplikasi mata wang kripto palsu dan kehilangan coin didalamnya, lapor Bitcoin News.

\"\"

Walaupun ini adalah risiko yang lebih besar untuk pengguna Android, setiap pelabur harus menyedari kemungkinan itu. Adakah terdapat salah ejaan yang jelas dalam salinan atau nama aplikasi? Adakah penjenamaan itu kelihatan tidak sahih dengan pewarnaan pelik atau logo yang salah? Ambil perhatian dan pertimbangkan semula untuk memuat turun.

3- Tweeter penipu dan Kemas Kini Media Sosial Lain
Jika anda mengikuti selebriti dan eksekutif di media sosial, pastikan anda tidak mengikuti akaun penipu. Perkara yang sama berlaku untuk mata wang kripto, di mana bot yang berniat jahat dan menyamar berleluasa. Jangan percaya tawaran yang datang dari Twitter atau Facebook, terutamanya jika nampaknya ada tawaran yang memberi keuntungan. Akaun palsu ada di mana-mana. Pada tahun 2020 banyak laporan kes penggodaman hack akaun di media sosial , dan menggunakan acc orang ternama untuk menipu pelabur.

\"\"

Jika seseorang di platform ini meminta walaupun sejumlah kecil mata wang kripto anda untuk mendapatkan keuntungan yang lebih besar, sudah pasti anda tidak akan dapat mendapatkannya kembali. Hanya kerana orang lain membalas tawaran itu, jangan anggap mereka juga bukan bot. Anda perlu lebih berhati-hati.

4- Penipuan E-mel
Walaupun ia kelihatan sama seperti e-mel yang anda terima daripada syarikat mata wang kripto yang sah, berhati-hati sebelum melabur mata wang digital anda. Adakah e-mel itu sama, dan adakah logo serta penjenamaan sama? Bolehkah anda mengesahkan bahawa alamat e-mel disambungkan secara sah kepada syarikat? Keupayaan untuk menyemak perkara ini ialah satu sebab mengapa penting untuk memilih syarikat yang mempunyai orang sebenar yang bekerja untuknya. Jika anda mempunyai keraguan tentang e-mel, tanya seseorang yang bekerja di sana. Dan jangan sekali-kali klik pada pautan dalam mesej untuk pergi ke website.

\"\"

Penipu sering mengumumkan ICO palsu, sebagai cara untuk mencuri dana yang besar. Jangan terpengaruh dengan tawaran e-mel dan website palsu ini. Luangkan masa anda untuk melihat semua butiran.

Malangnya, terdapat banyak cara sesetengah pengguna Internet mengeksploitasi sistem pengkomputeran yang tidak selamat untuk melombong atau mencuri mata wang kripto. Ketahui lebih lanjut untuk kekal selamat dan melindungi diri anda dalam pasaran digital ini sebelum anda mula melabur dalam mata wang kripto.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *