Bitcoin Soft Fork – Taproot

Rangkaian Bitcoin (BTC) berjaya mengaktifkan soft hardfork Taproot berikutan konsensus dikunci 90% daripada pelombong atau kumpulan perlombongan antara blok 709,488 dan 709,632. Pencapaian itu menandakan peningkatan besar pertama untuk Bitcoin sejak Ogos 2017, yang menyaksikan pelancaran penyelesaian lapisan dua terkemuka Bitcoin iaitu Lightning Network dan Segregated Witness (SegWit).

Peningkatan Taproot bertujuan untuk meningkatkan keupayaan skrip dan privasi rangkaian Bitcoin. Untuk melakukan ini, soft fork memperkenalkan konsep Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST). Menurut laman web khusus Taproot yang dikendalikan oleh pembangun Bitcoin terkenal Hampus Sjöberg:

\”[MAST] boleh membantu menjadikan kontrak pintar lebih cekap dan peribadi dengan hanya mendedahkan bahagian kontrak yang berkaitan apabila digunakan.\”
Sjöberg menegaskan bahawa pengaktifan Taproot menunjukkan bahawa Bitcoin boleh melakukan peningkatan rangkaian sekali lagi, yang sangat penting untuk jangka hayat rangkaian Bitcoin.

Sjöberg, yang juga pembangun wallet Bitcoin Lightning Blixt Wallet, percaya bahawa peningkatan Taproot membolehkan meneroka keupayaan luar rantaian, untuk tidak meletakkan terlalu banyak beban pada nod Bitcoin rangkaian.

3 kelebihan Taproot soft fork BTC ialah

Smart Contract
Perubahan paling penting daripada Taproot ialah potensi untuk kontrak pintar, kata Dowling.

\”Tandatangan Schnorr boleh dimanfaatkan untuk membolehkan pengguna bitcoin melaksanakan smart contract yang lebih kompleks daripada yang boleh dicapai oleh bitcoin pada masa ini,\” katanya. \”salah satu perbezaan utama antara bitcoin dan blockchain yang lebih baru seperti Ethereum ialah kesesuaian mereka untuk smart contract.\”

Smart contract ialah perjanjian digital yang ditulis dalam kod dan disimpan pada blockchain. Ia penting dalam memperkasakan kewangan terdesentralisasi, atau DeFi, aplikasi dan token NFT, sebagai contoh. Keupayaan smart contract Ethereum sebahagiannya membolehkannya menjadi blockchain yang paling banyak digunakan.

Berbanding dengan Ethereum, \”bitcoin secara historis lebih terhad dalam menampung kontrak pintar,\” katanya. \”Tetapi, walaupun bitcoin mungkin tidak akan pernah menjadi fleksibel seperti Ethereum dari sudut pandangan smartcontract, dengan Taproot jurang itu kini akan sangat dekat.\” Ini mungkin akan membawa kepada peningkatan dalam aplikasi harian untuk bitcoin.

Privasi
Peningkatan Taproot bertujuan untuk meningkatkan privasi untuk transaksi tertentu. Untuk melakukan ini, tandatangan Schnorr akhirnya akan membenarkan transaksi yang berbilang tandatangan, atau yang melibatkan berbagai alamat muncul sebagai transaksi tunggal yang standard. Transaksi berbilang tandatangan sering digunakan untuk membolehkan smart contract berfungsi antara lain.

Akibatnya, urus niaga berbilang tandatangan tidak akan dapat dibezakan daripada urus niaga biasa, bermakna kerahsiaan dan privasi yang lebih besar untuk alamat yang terlibat dalam transaksi berbilang tandatangan.

Walaupun Dowling menyifatkan ini sebagai \”manfaat besar\”, sesetengah pihak bimbang ia boleh menyebabkan lebih banyak kebimbangan kerajaan terhadap bitcoin dan aktiviti haram seperti pengelakan cukai atau pengubahan wang haram.

Transaksi Urus niaga lebih murah
Tandatangan Schnorr juga akan mengurangkan jumlah data yang diperlukan untuk transaksi berbilang tandatangan, yang lebih rumit untuk diproses daripada yang standard. Dengan kurang data yang terlibat, urus niaga akan menjadi lebih cekap tenaga dan masaAkibatnya, transaksi akan menjadi lebih murah untuk diproses, membawa kepada kos yuran transaksi yang lebih rendah.

“Tidak mungkin untuk mengetahui sama ada transaksi Taproot hanyalah pembayaran biasa atau ia milik saluran Lightning .\”
Pengaktifan Taproot yang berjaya dikaitkan dengan Percubaan Speedy, kaedah penggunaan soft fork yang memerlukan 90% pelombong untuk memberi isyarat peningkatan penggunaan.

Dalam hampir 13 tahun kewujudan Bitcoin, rangkaian Bitcoin telah mengalami banyak hard dan soft fork yang didorong oleh komuniti. Walaupun peningkatan Taproot masih belum membuktikan nilainya pada masa akan datang, namun Lightning Network terus mencapai tahap yang baru.

Pada 28 September, Rangkaian Lightning menyaksikan peningkatan 160% dalam bilangan nod dalam tempoh 12 bulan selain melihat lonjakan 170% dalam bilangan saluran sejak Januari 2021.

Sehingga 11 November, kapasiti Bitcoin network sebelum soft fork Taproot berada pada paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 3,220 BTC, hampir bernilai $210 juta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *