Apa Itu Uma (UMA) – Review Harga

Kategori : DeFi 
Ecosistem : Ethereum ERC-20 
Perkhidmatan : DeFi / Derivatives / Oracles / DAO
Jumlah Supply :101,172,570 (101 Juta)
CODAM Rank : Tier 2

Website :https://umaproject.org/

Aplikasi :https://claim.umaproject.org/

UMA, atau Universal Market Access, adalah protokol untuk penciptaan aset sintetik berdasarkan blockchain Ethereum (ETH). UMA dilancarkan pada Disember 2018.

Aset sintetik adalah kelas aset yang mewakili aset pendasar yang berbeza dan mempunyai nilai yang sama. UMA secara khusus membolehkan penggunanya merancang dan membuat kontrak kewangan yang dilaksanakan sendiri dan dilaksanakan sendiri yang dijamin dengan insentif ekonomi dan menjalankannya di blockchain Ethereum.

Pada hakikatnya, UMA membenarkan rakan niaga untuk mendigitalkan dan mengautomasikan sebarang derivatif kewangan dunia nyata, seperti niaga hadapan, kontrak untuk perbezaan (CFD) atau pertukaran keseluruhan pulangan. Ia juga membolehkan penciptaan kontrak derivatif yang memenuhi syarat berdasarkan aset digital, seperti cryptocurrency lain.

Idea utama di sebalik Universal Market Access tercermin dalam namanya: dengan mengembangkan protokol untuk pembuatan aset sintetik dan kontrak kewangan di blockchain, ia bertujuan untuk mendemokrasikan dan mendesentralisasi pasaran derivatif kewangan.

Pasaran kewangan tradisional mempunyai halangan yang tinggi untuk masuk dalam bentuk peraturan dan syarat hak penjagaan, yang cenderung menghalangi individu untuk turut serta. Selalunya sukar bagi calon peniaga dan pelabur untuk mengambil bahagian dalam pasaran di luar sistem kewangan tempatan mereka. Ini menghalang kemunculan pasaran kewangan global yang benar-benar inklusif dan menghadkan penyertaan kepada segelintir institusi yang mampu melakukan usaha wajar dan prosedur undang-undang.

Sebaliknya, kontrak UMA didasarkan pada blockchain Ethereum, yang sifatnya tanpa izin membolehkan pengguna membuat, menjalankan dan memperdagangkan derivatif digital dari mana saja di dunia. Kebolehcapaian ini sangat penting bagi ekonomi membangun di seluruh dunia, di mana institusi kewangan sering jauh dari kematangan, memaksa peserta pasaran tempatan untuk mengasingkan diri.

Founder : Hart Lambur dan Allison Lu

\"\"

UMA diasaskan bersama oleh Hart Lambur dan Allison Lu, yang bertemu di lantai perdagangan Goldman Sachs.

Pada tahun 2005, Lambur lulus dari Universiti Columbia dengan ijazah sains komputer. Selain mendirikan UMA, dia juga merupakan CEO dan pengasas bersama Risk Labs, syarikat yang bertanggungjawab untuk mengembangkan protokol Universal Market Access.

Sebelum ke UMA dan Risk Labs, Lambur bekerja sebagai pembantu penyelidik di Columbia dan sebagai peniaga bon kerajaan di Goldman Sachs. Dia juga telah mengasaskan dan mengetuai Openfolio, platform penjejakan kewangan peribadi yang dia jual kepada Stone Ridge Asset Management pada tahun 2017.

Antara tahun 2009 dan 2015, dia bekerja sebagai naib presiden di Goldman Sachs, di mana Lu dan Lambur bertemu. Selepas itu, Lu bekerja sebagai VP analisis kredit & risiko di aplikasi mudah alih perkhidmatan kewangan Tala. Dia juga merupakan penasihat di One Daijo, platform pinjaman peer-to-peer yang berpusat di Ethereum.

UMA bermula pada April 2020 berharga $1.20.

\"\"

Dalam masa 5 bulan ia telah memuncak ke harga $25.

Walaupun kini ia diparas harga $11, namun ia dijangka akan kembali ke harga ATH semula.

\"\"

Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga UMA

Tahun 2021 = $25
Tahun 2022 = $50
Tahun 2023 = $100
Tahun 2024 = $150

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *