Apa Itu Celo (CEL) – Review Harga

Kategori : Smart Contract Platform
Ecosistem : Celo Ecosystem
Perkhidmatan : Smart Contract Platform / Payment System / DeFi / Staking
Jumlah Supply :1,000,000,000 (1 Billion)
CODAM Rank : Tier 2

Website :https://celo.org/

Aplikasi :https://www.celocamp.com/

Celo adalah ekosistem blockchain yang fokus pada peningkatan penggunaan cryptocurrency di kalangan pengguna telefon pintar.

Dengan menggunakan nombor telefon sebagai kunci awam, Celo berharap dapat memperkenalkan berbilion pemilik telefon pintar di dunia, termasuk mereka yang tidak mempunyai akses perbankan, untuk bertransaksi dalam cryptocurrency.

Rangkaian ini juga memungkinkan untuk mewujudkan kontrak pintar dan aplikasi terdesentralisasi (DApps) sebagai sebahagian daripada kewangan terdesentralisasi (DeFi). Mainnetnya dilancarkan pada April 2020.

Platform ini mempunyai dua token asli. CELO adalah token bukti-kepentingan (PoS) yang digunakan untuk yuran transaksi, penyertaan tadbir urus dan aktiviti yang berkaitan. Di masa depan, platform ini bertujuan untuk menjadi tuan rumah pelbagai stablecoin, dengan satu, Celo Dollar (CUSD), yang sudah digunakan.

Titik penjualan unik Celo terletak pada tumpuannya kepada pengguna telefon pintar. Syarikat itu berpendapat bahawa jumlah pemilik telefon pintar meningkat secara eksponen, tetapi jumlah orang yang menggunakan cryptocurrency meningkat pada kadar yang jauh lebih perlahan.

Cryptocurrency lebih sesuai untuk kawasan di mana sebahagian besar penduduk tidak mempunyai akses ke sektor perbankan, tetapi masih mempunyai telefon pintar.

Merapatkan jurang antara kedua teknologi inilah yang ingin dilakukan Celo, bersama dengan memanfaatkan kelebihan DeFi dengan menyokong pembuatan DApps dan kontrak pintar.

Dioptimumkan untuk mudah alih, blockchain Celo secara automatik menghitung yuran transaksi, dan juga membolehkan pengguna membayar yuran gas yang menggerakkan transaksi dalam mata wang apa pun.

Founder : Rene Reinsberg

\"\"

Celo pada asalnya ditubuhkan oleh pasukan yang terdiri daripada orang-orang dari MIT, Stanford, Google, Square, Circle, Visa, GoDaddy, Bank Dunia, Bank Rizab Persekutuan, Universiti Harvard, Sekolah Undang-undang Universiti Pennsylvania, Universiti Cambridge, Jabatan Kehakiman AS, Bank Dari Amerika, Capital One, Twitter, Give Directly, dan Gates Foundation.

Entiti berasingan bertujuan untuk promosi dan pemeliharaan Celo. Celo Foundation yang berdedikasi adalah nirlaba yang dilancarkan bersama dengan mainnet, sementara Celo Alliance for Prosperity adalah apa yang digambarkan oleh syarikat sebagai “ekosistem organisasi yang sesuai dengan misi.”

Nama Syarikat : Celo

\"\"

Bermula pada May 2020 berharga $0.81

\"\"

Dalam masa 3 bulan ia mencapai harga $4.45.

\"\"

Walaupun kini di paras harga $3.40, namun ia bakal mencapai kembali harga tertingginya $4.50

\"\"

Secara ringkas nya dari spekulasi harga Celo yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Celo

Tahun 2021 = $5
Tahun 2022 = $10
Tahun 2023 = $18
Tahun 2024 = $27

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *