Apa Itu Dai (DAI) – Review Harga

Kategori : Stablecoin
Ecosistem : Ethereum ERC-20 
Perkhidmatan : Exchanger Token / Payment System
Jumlah Supply :Unlimited
CODAM Rank : Stable Coin

Website :https://makerdao.com/en/

Aplikasi :https://makerdao.com/en/ecosystem

DAI adalah stablecoin berasaskan Ethereum (cryptocurrency harga stabil bersandarkan $1) yang penerbitan dan pengembangannya diuruskan oleh Maker Protocol dan MakerDAO organisasi autonomi yang decentralized (tidak berpusat dan dikawal selia orang ramai).

Harga DAI diselaraskan kepada dolar A.S. dan dijamin dengan campuran cryptocurrency lain yang dimasukkan ke peti besi kontrak pintar setiap kali DAI baru dicetak.

Adalah penting untuk membezakan antara DAI Multi-Cagaran dan DAI Cagaran Tunggal (SAI), versi token terdahulu yang hanya dapat dijamin oleh satu cryptocurrency; SAI juga tidak menyokong Kadar Simpanan DAI, yang membolehkan pengguna memperoleh penjimatan dengan memegang token DAI.

Multi-Cagaran DAI dilancarkan pada bulan November 2019.

Kelebihan utama DAI terletak pada penurunan harga dolar A.S.

Pasaran kripto terkenal kerana turun naik walaupun dengan coin terbesar yang sangat volatile seperti Bitcoin kadangkala mengalami perubahan harga (naik dan turun) 10% atau lebih dalam satu hari. Dalam keadaan seperti ini, peniaga dan pelabur secara semula jadi cenderung untuk menambahkan aset selamat ke portfolio mereka, yang harganya stabil mungkin dapat membantu mengimbangi turun naik pasaran yang ketara.

Salah satu jenis aset tersebut adalah stablecoin, yang mana DAI adalah salah satu contohnya. Ini adalah mata wang kripto yang harganya disatukan ke aset dengan nilai yang stabil – mata wang fiat tradisional seperti USD atau EUR.

Kelebihan utama lain dari DAI adalah bahawa ia dikendalikan oleh bukan syarikat swasta, melainkan sebuah organisasi autonomi yang terdesentralisasi melalui protokol perisian. Akibatnya, semua kejadian penerbitan dan pembakaran token diuruskan dan dicatat secara terbuka oleh kontrak pintar yang dikuatkuasakan sendiri oleh Ethereum, menjadikan keseluruhan sistem lebih telus dan kurang terdedah kepada rasuah.

Di samping itu, proses pengembangan perisian DAI diatur dengan cara yang lebih demokratik – melalui pengundian langsung oleh peserta biasa dari ekosistem token.

Founder : Rune Christensen

Salah satu ciri penting dari DAI ialah ia tidak dicipta oleh mana-mana orang atau sekumpulan pengasas bersama. Sebaliknya, pengembangan perisian yang memberikannya kuasa dan penerbitan token baru diatur oleh MakerDAO dan Maker Protocol.

\"\"

MakerDAO sendiri pada awalnya diasaskan oleh seorang usahawan Denmark, Rune Christensen pada tahun 2015. Sebelum memulakan kerja di ekosistem Maker, Christensen mempelajari biokimia dan perniagaan antarabangsa di Kopenhagen dan menubuhkan firma perekrutan antarabangsa Try China.

Nama Syarikat : Organisasi MakerDAO

\"\"

Syarikat yang menjalankannya secara terdesentralisasi melalui penggunaan kontrak pintar – perjanjian penguatkuasaan diri yang dinyatakan dalam kod perisian dan dilaksanakan di blockchain Ethereum.

Organisasi ini dikendalikan secara demokratik oleh pemegang token tadbir pembuatnya (MKR), yang bertindak serupa dengan stok syarikat tradisional; Pemegang MKR dapat memilih keputusan penting mengenai pengembangan MakerDAO, Maker Protocol dan DAI, dengan kekuatan suara mereka sebanding dengan jumlah token Maker yang mereka miliki.

DAI dilancarkan pada 2019 dan digunakan dalam sistem DeFi sebagai nilai pegging(pegangan) yang stabil.

\"\"

Walaubagaimanapun kebanyakkan orang menggunakan DAI untuk staking dan mendapatkan dividen dari nilai pegangan mereka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *