Apa Itu Tezos (XTZ) – Review Harga

Kategori : Platform Smart Contract
Ecosistem : Tezos Smart Contract
Perkhidmatan : Smart Contract Platform / Payment System
Jumlah Supply :Unlimited
CODAM Rank : Tier 2

Website :https://tezos.com/

Aplikasi :https://tezos.com/developer-portal

Tezos adalah rangkaian blockchain yang berdasarkan kontrak pintar, dengan cara yang tidak terlalu mirip dengan Ethereum. Namun, ada perbezaan besar: Tezos bertujuan untuk menawarkan infrastruktur yang lebih maju – bermaksud ia dapat berkembang dan bertambah baik dari masa ke masa tanpa adanya Hardfork. Ini adalah sesuatu yang dialami oleh Bitcoin dan Ethereum sejak mereka diciptakan. Orang yang memegang XTZ boleh memilih cadangan peningkatan protokol yang telah dikemukakan oleh pembangun Tezos.

Platform sumber terbuka ini menjadikannya “selamat, boleh ditingkatkan dan dibina untuk bertahan” – dan mengatakan bahasa kontrak pintarnya memberikan ketepatan yang diperlukan untuk kes penggunaan bernilai tinggi. Menurut Tezos, pendekatannya bermaksud bahwa ini adalah futureproof dan akan “tetap canggih hingga ke masa depan,” yang bermaksud dapat merangkumi perkembangan teknologi blockchain.

Teknologi yang mendasari Tezos pertama kali dicadangkan dalam kertas putih yang dikeluarkan pada bulan September 2014. Selepas beberapa penundaan, Tezos mainnet dilancarkan empat tahun kemudian.

Tezos juga unik kerana bagaimana ia mula digunakan oleh perniagaan berprofil tinggi. Pada bulan September 2020, diumumkan bahawa syarikat gergasi perbankan Perancis, Societe Generale, merancang untuk menggunakan blockchain ini untuk bereksperimen dengan mata wang digital bank pusat.

Pertukaran cryptocurrency besar seperti Binance dan Coinbase juga telah melancarkan sokongan untuk pengambilalihan Tezos, yang bermaksud pengguna dapat menerima ganjaran berdasarkan XTZ yang mereka pegang. Ini bukan ciri yang dilihat secara meluas di seluruh aset digital.

Founder : Arthur Breitman

\"\"

Arthur Breitman adalah orang yang menulis kertas putih Tezos – dan dengan anggukan kepada Satoshi Nakamoto, dia menulis karya-karyanya dengan nama pena L. M. Goodman. Dia berpendapat bahawa salah satu kegagalan terbesar Bitcoin adalah kekurangan proses pemerintahan yang mengundang sumbangan dari komuniti yang menggunakan rangkaian – serta fakta bahawa token baru tidak dapat dikeluarkan melalui blockchain ini.

Nama Syarikat : Tezos Foundation

\"\"/

Dynamic Ledger Solutions yang ditugaskan untuk menulis kod yang akan menyokong protokol Tezos. Syarikat ini kemudiannya dibeli oleh Tezos Foundation untuk memastikan bahawa ia memiliki semua hak harta intelek yang berkaitan dengan rangkaian.

Tezos bermula sewaktu ICO 2017, namun pelancaran nya pada tahun 2018 berharga $2.94

\"\"

Namun pada Ogos 2020, harganya ke kemuncak tertinggi iaitu berharga $4.39.

\"\"

Kini harganya berada di paras $2.33.

\"\"

Jika Ethereum dari Rusia , EOS dari USA , NEO dari China. Tezos merupakan syarikat blockchain dari Perancis, boleh juga dikatakan mewakili Eropah , Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Tezos

Tahun 2020 = $2.50
Tahun 2021 = $5
Tahun 2022 = $10
Tahun 2023 = $15
Tahun 2024 = $20

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *