Apa Itu Monero (XMR) – Review Harga

Kategori : Blockchain
Ecosistem : Monero Block
Perkhidmatan : Payment System / Boleh Di Mining / Privacy
Jumlah Supply : Unlimited
CODAM Rank : Bottom Tier 1

Website :https://www.getmonero.org

Aplikasi : https://www.getmonero.org/downloads

Monero dilancarkan pada tahun 2014, dan tujuannya adalah mudah: untuk membolehkan urus niaga dilakukan secara peribadi dan tanpa nama. Walaupun biasanya BTC dianggap dapat menyembunyikan identiti seseorang agak sukar untuk diketahui, namun ianya masih boleh dilakukan untuk mengesan pembayaran kembali ke sumber asalnya kerana sistem rantaian blokchain yang telus. Sebaliknya, XMR direka untuk mengaburkan pengirim dan penerima melalui penggunaan kriptografi lanjutan.

Pasukan di belakang Monero mengatakan privasi dan keselamatan adalah keutamaan terbesar mereka. Ini bertujuan untuk memberi perlindungan kepada semua pengguna – tanpa mengira seberapa kompeten teknologi mereka.

Secara keseluruhan, XMR bertujuan untuk membolehkan pembayaran dibuat dengan cepat dan murah tanpa rasa takut akan penapisan.

Monero bukanlah coin pertama yang privasi. Namun ia coin privasi paling popular.

Founder : ????

Tujuh pembangun pada mulanya terlibat dalam mewujudkan Monero – lima daripadanya memutuskan untuk tidak dikenali. Terdapat khabar angin bahawa XMR juga diciptakan oleh Satoshi Nakamoto, penemu Bitcoin.

Asal-usul XMR adalah dari coding pengaturcaraan yang mencipta Bytecoin (BCN), cryptocurrency yang berfokus pada privasi dan disentralize yang dilancarkan pada tahun 2012. Dua tahun kemudian, ahli forum Bitcointalk – hanya dikenali sebagai thankfulfortoday – menggunakan pangkalan data BCN, dan Monero pun dilahirkan. Mereka telah mencadangkan “perubahan kontroversial” ini kepada komuniti Bytecoin namun ia tidak disetujui oleh komuniti dan mereka memutuskan untuk melancarkan Monero.

Dipercayai bahawa beratus-ratus pembangun telah menyumbang kepada XMR selama ini.

Privasi dicapai melalui beberapa ciri khas. Walaupun setiap Bitcoin yang beredar mempunyai nombor siri tersendiri, yang bermaksud bahawa penggunaan cryptocurrency dapat dipantau, XMR benar-benar mudah difahami. Perincian mengenai pengirim, penerima dan jumlah crypto yang dipindahkan dikaburkan.

Untuk memastikan bahawa transaksi tidak dapat dihubungkan satu sama lain, alamat tipu dibuat untuk setiap transaksi yang hanya digunakan sekali.

Namun perkara negatif tentang Monero adalah semua ciri khas ini menyebabkan XMR semakin digunakan untuk transaksi haram dan bukannya Bitcoin – terutama di pasaran darknet dan cartel-cartel.

Pemerintah di seluruh dunia, terutama A.S., juga telah menawarkan ratusan ribu dolar kepada sesiapa sahaja yang boleh memecahkan kod Monero.

Sewaktu dilancarkan pada 2014 berharga $2.30

Kemuncak bubble 2018 telah membawa ke harga $542.

Kini ia berharga $160. Walaupun pelbagai kontroversi tentang cartel-cartel menggunakan Monero untuk perdagangan Bahan Terlarang. Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Monero

Tahun 2020 = $160
Tahun 2021 = $260
Tahun 2022 = $520
Tahun 2023 = $700
Tahun 2024 = $1000

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *