Apa Itu Litecoin (LTC) – Review Harga

Kategori : Blockchain
Ecosistem : Litecoin Blockchain
Perkhidmatan : Payment System / Boleh Di Mining
Jumlah Supply : 84,000,000 Juta
CODAM Rank : Tier 2 

Website :https://litecoin.org/

Aplikasi : https://litecoin.org/download

Litecoin adalah cryptocurrency peer-to-peer dibuat berdasarkan protokol Bitcoin, tetapi ia berbeza dari segi algoritma hashing yang digunakan, hard cap, blok masa transaksi dan beberapa faktor lain. Litecoin dibebaskan melalui klien sumber terbuka di GitHub pada 7 Oktober 2011, dan Litecoin Network disiarkan lima hari kemudian pada 13 Oktober 2011.

Jika emas diibarat kan seperti Emas, Litecoin juga diibaratkan sebagai Perak dan para developer mereka selalu menyatakan bahawa Litecoin dapat dilihat sebagai “perak” kepada “emas” Bitcoin. Litecoin berbeza dengan Bitcoin dalam memprioritaskan kelajuan pengesahan transaksi, iaitu sekitar 2.5 minit setiap blok. Namun, pengguna Litecoin mungkin harus menunggu hingga sekitar 30 minit untuk transaksi mereka diproses kerana kesesakan jaringan kini.

Sewaktu Bitcoin dilancarkan, Litecoin merupakan pelopor awal dalam industri cryptocurrency, oleh kerana tahap senior dalam bidang crypto membuatkan Litecoin salah satu coin yang diiktiraf.

Founder : Charlie Lee

\"\"

Nama Syarikat : Litecoin Foundation

\"\"/

Litecoin bermula dengan harga $3 pada tahun 2013

\"\"

Kemuncak pada 2017 harganya mencecah $321.

\"\"

Dan kini kembali ke paras $72.

\"\"

Secara ringkasnya walaupun coin ini berpengaruh dari sudut total marketcap yang terbanyak. Namun ia tidak memberikan signifikasi seperti Bitcoin, Maka sebab itu harga nya jauh dibanding dengan Bitcoin sama seperti harga emas dan harga perak.

spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Litecoin

Tahun 2020 = $80
Tahun 2021 = $160
Tahun 2022 = $200
Tahun 2023 = $320
Tahun 2024 = $370

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *