Apa Itu Solana (SOL) – Review Harga

Kategori : Smart Contract Platform
Ecosistem : Solana Ecosystem
Perkhidmatan : Smart Contract Platform
Jumlah Supply :Unlimited
CODAM Rank : Tier 1

Website :https://solana.com/

Aplikasi :https://solanabeach.io/validators

Diasaskan oleh bekas jurutera Qualcomm, Intel, dan Dropbox pada akhir tahun 2017, Solana adalah protokol rantai tunggal, Proof-of-Stake yang didelegasikan yang fokusnya adalah untuk memberikan skalabiliti tanpa mengorbankan desentralisasi atau keselamatan.

Kisah Solana bermula dengan pantai California yang cerah dengan nama yang sama. Pantai Solana terletak hanya 30 minit ke utara San Diego, di mana (projek cryptocurrency) pengasas dan CEO Solana, Anatoly Yakovenko telah menghabiskan sebahagian besar hidupnya bekerja di telekomunikasi.

Solana adalah blockchain cryptocurrency berprestasi tinggi yang menyokong kontrak pintar dan aplikasi terdesentralisasi. Ini menggunakan bukti mekanisme konsensus kepentingan dengan penghalang rendah untuk masuk bersama dengan transaksi cap waktu untuk memaksimumkan kecekapan.

Penyelesaian penskalaan Core to Solana adalah jam desentralisasi yang bertajuk Proof-of-History (PoH), yang dibina untuk menyelesaikan masalah masa dalam rangkaian yang diedarkan di mana tidak ada satu pun sumber masa yang dipercayai. Dengan menggunakan Fungsi Kelewatan yang Boleh Diverifikasi, PoH membolehkan setiap nod menghasilkan cap masa secara tempatan dengan pengiraan SHA256. Ini menghilangkan keperluan untuk siaran cap waktu di seluruh rangkaian, meningkatkan kecekapan rangkaian secara keseluruhan.

Ini membolehkan Solana memproses 50-65 000 transaksi sesaat dengan had teori melebihi 700 00 transaksi sesaat (berbanding dengan 7 TPS Bitcoin dan 15 TPS Ethereum). Berbeza dengan projek lain yang serupa seperti Polkadot dan Ethereum 2.0 (setelah dilancarkan), Solana adalah blockchain tunggal (lapisan 1) dan tidak mendelegasikan operasi ke rantaian lain (lapisan 2).

Solana merupakan pesaing bagi EOS.

Founder : Anatoly Yakovenko

\"\"

Nama Syarikat : Solana

\"\"

Solana dilancarkan pada April 2020 berharga $0.90

\"\"

Ia berjaya memuncak ke $4.79 dalam masa 5 bulan.

\"\"

Walaupun kini ia berada di paras harga $3.59 , Ia berpotensi untuk kembali ke harga Alltimehigh pada bila-bila masa.

\"\"

Solana merupakan pesaing baru bagi EOS yang se negara, Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Solana

Tahun 2021 = $40
Tahun 2022 = $60
Tahun 2023 = $100
Tahun 2024 = $200

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *