Apa Itu Compound (COMP) – Review Harga

Kategori : Smart Contract Token
Ecosistem : Ethereum ERC-20
Perkhidmatan : DeFi / DAO / Yield Farm
Jumlah Supply :10,000,000 (10 Juta)
CODAM Rank : Tier 1

Website :https://compound.finance/governance/comp

Aplikasi :https://app.compound.finance/

Compound adalah protokol pinjaman DeFi yang membolehkan pengguna memperoleh minat terhadap cryptocurrency mereka dengan memasukkannya ke salah satu daripada beberapa kumpulan yang disokong oleh platform ini.

Apabila pengguna mendepositkan token ke kumpulan Compound, mereka akan menerima cTokens sebagai balasannya. CTokens ini mewakili kepentingan individu di kolam dan dapat digunakan untuk menebus cryptocurrency pada dasar yang awalnya disimpan ke dalam kolam pada bila-bila masa. Sebagai contoh, dengan memasukkan ETH ke dalam kumpulan ini, anda akan menerima cETH sebagai balasannya. Seiring berjalannya waktu, kadar pertukaran cTokens ini kepada aset pendasar meningkat, yang bermaksud anda boleh menebusnya untuk lebih banyak aset yang anda mulakan – ini adalah bagaimana faedah diedarkan.

Peminjam juga boleh mengambil pinjaman bercagar dari mana-mana kumpulan Compound dengan memasukkan cagaran. Nisbah maksimum pinjaman ke nilai (LTV) berbeza berdasarkan aset cagaran, tetapi pada masa ini berkisar antara 50 hingga 75%. Kadar faedah yang dibayar berbeza mengikut aset yang dipinjam dan peminjam boleh menghadapi pembubaran automatik sekiranya cagarannya jatuh di bawah ambang penyelenggaraan tertentu.

Sejak pelancaran Compound mainnet pada bulan September 2018, platform ini telah melonjak naik populariti, dan baru-baru ini melepasi lebih dari $ 800 juta nilai terkunci.

Menurut Compound, majoriti cryptocurrency tidak berfungsi di platform pertukaran, tidak melakukan apa-apa untuk pemegangnya. Compound nampaknya mengubahnya dengan platform pinjaman terbuka, yang membolehkan sesiapa sahaja yang mendeposit token Ethereum yang disokong dapat memperoleh faedah dengan mudah dari baki mereka atau mengambil pinjaman yang dijamin – semuanya dengan cara yang sepenuhnya tidak boleh dipercayai.

Tadbir urus komuniti Compound membezakannya daripada protokol serupa yang lain. Pemegang token tadbir urus platform – COMP – dapat mengusulkan perubahan pada protokol, perdebatan dan suara sama ada untuk melaksanakan perubahan yang disarankan oleh orang lain – tanpa penglibatan dari pasukan Compound. Ini termasuk memilih cryptocurrency untuk ditambahkan sokongan, menyesuaikan faktor jaminan, dan membuat perubahan bagaimana token COMP diedarkan.

Token COMP ini boleh dibeli dari bursa pihak ketiga atau dapat diperoleh dengan berinteraksi dengan protokol Compound, seperti dengan mendeposit aset atau mengambil pinjaman.

Founder : Robert Leshner dan Geoffrey Hayes

\"\"

Compound ditubuhkan pada tahun 2017 oleh Robert Leshner dan Geoffrey Hayes, yang keduanya sebelumnya bekerja dalam peranan berprofil tinggi di Postmates – perkhidmatan penghantaran makanan dalam talian. Kedua-duanya terus memegang jawatan eksekutif di Compound Labs, Inc – firma pengembangan perisian di belakang protokol Compound, dengan Leshner ketika ini berkhidmat sebagai CEO, sementara Hayes adalah CTO.

Nama Syarikat : Compound.Finance tidak ada syarikat kerana konsep DeFi

\"\"

Compound dilancarkan pada Jun 2020 , bermula dengan harga $78

\"\"

Dalam masa seminggu , ia telah memuncak ke harga $336.

\"\"

Kini ia berada di paras harga $209

\"\"

Walaubagaimanapun Compound akan balik ke harga ATH all time high pada bila-bila masa. Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Compound Finance

Tahun 2021 = $600
Tahun 2022 = $1000
Tahun 2023 = $1500
Tahun 2024 = $2000

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *