Apa Itu Zcash (ZEC) – Review Harga

Kategori : Blockchain / Privacy
Ecosistem : Zcash Blockchain
Perkhidmatan : Medium Exchange / Boleh di Mining / Privacy coin
Jumlah Supply :21,000,000 (21 Juta)
CODAM Rank : Tier 2

Website :https://z.cash/

Aplikasi :https://z.cash/wallets/

Zcash adalah cryptocurrency terdesentralisasi yang tertumpu pada privasi dan tanpa nama. Ia menggunakan teknologi bukti pengetahuan sifar zk-SNARK yang membolehkan nod di rangkaian mengesahkan transaksi tanpa mendedahkan maklumat sensitif mengenai transaksi tersebut.

Berbeza dengan sebahagian besar cryptocurrency di pasaran, termasuk Bitcoin (BTC), tidak bersifat anonim, melainkan nama samaran; sementara mereka tidak secara eksplisit mengungkapkan identiti pengguna mereka, setiap pengguna mempunyai alamat atau alamat awam mereka sendiri yang dapat ditelusuri kembali kepada mereka melalui kaedah sains data dan forensik blockchain.

Transaksi Zcash, sebaliknya, masih harus disampaikan melalui blockchain awam, tetapi tidak seperti cryptocurrency samaran, urus niaga ZEC secara default tidak memperlihatkan alamat pengirim dan penerimaan atau jumlah yang dihantar. Namun, ada pilihan untuk mengungkapkan data ini untuk tujuan audit atau pematuhan peraturan.

Zcash pertama kali dikeluarkan pada 28 Oktober 2016, dan pada asalnya berdasarkan pangkalan data Bitcoin.

Kelebihan utama Zcash terletak pada anonimitas pilihannya, yang memungkinkan tahap privasi tidak dapat dicapai dengan cryptocurrency biasa, seperti nama samaran Bitcoin atau Ethereum.

Transaksi ZEC boleh dihantar dengan dua cara: telus dan terlindung. Urus niaga yang telus berfungsi dengan cara yang hampir sama seperti di Bitcoin, yang berdasarkan asas pangkalan kode Zcash: mereka dihantar di antara alamat awam dan direkodkan pada lejar umum yang tidak berubah (blockchain). Semua maklumat penting mengenai urus niaga ini tersedia dalam talian untuk dilihat oleh sesiapa sahaja, termasuk alamat pengiriman dan penerimaan dan jumlah yang dihantar.

Urus niaga awam ini tidak mendedahkan identiti pengguna secara terang-terangan: satu-satunya pengecam yang dapat diakses oleh pemerhati luar dari blockchain adalah alamat awam. Namun, melalui usaha para saintis data dan penguatkuasaan undang-undang sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kaedah analisis blockchain telah dikembangkan sehingga pihak yang berminat dapat menghubungkan alamat umum pada blockchain dengan tepat ke identiti pemiliknya, pada dasarnya membuat transaksi peribadi mustahil.

Transaksi ZEC terlindung, di sisi lain, memanfaatkan teknologi pengetahuan sifar bukan hujah pengetahuan interaktif, atau zk-SNARKs, untuk membolehkan transaksi tanpa nama sepenuhnya dihantar melalui blockchain awam yang tidak berubah. Fakta bahawa urus niaga telah dicatatkan pada buku besar, tetapi alamat pengiriman dan penerimaan serta jumlah yang dihantar tidak didedahkan kepada umum.

Ini membolehkan Zcash menawarkan haknya untuk privasi kepada penggunanya sambil menikmati kelebihan mata wang digital tanpa izin yang terdesentralisasi.

Founder : Wilcox-O’Hearn (Cypherpunk)

\"\"

Wilcox-O’Hearn telah menghabiskan lebih dari 25 tahun dalam industri kriptografi dan keselamatan maklumat dan telah menyumbang kepada sejumlah projek, termasuk syarikat wang elektronik yang kini tidak berfungsi DigiCash, perisian penyimpanan data peer-to-peer Mojo Nation dan Sistem fail Kedai Fail Tahoe Least-Authority.

Nama Syarikat : Electronic Coin Company (ECC)

\"\"

Dia juga mengasaskan Least Authority Enterprises, sebuah syarikat teknologi yang memfokuskan diri pada peningkatan keselamatan digital dan menjaga hak asasi privasi, dan menciptakan fungsi hash kriptografi BLAKE3.

Bermula pada tahun 2016 berharga $611

\"\"

dalam masa sebulan ia memuncak ke harga $3,191.

\"\"

Namun semenjak dari itu ZEC jatuh ke paras terendah $33.

\"\"

Pada era “bubble bitcoin 2018” ZEC mencatatkan harga tertinggi $762.

\"\"

Dan telah jatuh keparas terendah $19 semasa PKP Mac 2020 bermula.

\"\"/

Kini perlahan memanjat ke paras harga $96.

\"\"

Jika dilihat dicarta harga ZEC, seperti ianya kurang berpotensi kerana penurunan harga yang drastik , namun disebabkan orang yang berpengaruh dibalik coin ini , Ia masih diterima dalam kebanyakkan exchanger. Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga ZEC

Tahun 2021 = $97
Tahun 2022 = $160
Tahun 2023 = $300
Tahun 2024 = $500

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *