Apa Itu Uniswap (UNI) – Review Harga

Kategori :Decentralized Exchanger Token / DeFi / AMM
Ecosistem : Ethereum ERC-20
Perkhidmatan : Decentralized Exchanger Token / Yield Farm
Jumlah Supply :1,000,000,000 (1 Billion)
CODAM Rank : Tier 2

Website :https://uniswap.org/

Aplikasi :https://app.uniswap.org/

Uniswap adalah protokol perdagangan desentralisasi yang popular, yang terkenal dengan peranannya dalam memfasilitasi perdagangan automatik token kewangan terdesentralisasi (DeFi).

Uniswap Exchanger dilancarkan pada November 2018, tetapi coinnya dilancarkan pada 2020 dan telah mendapat populariti yang cukup besar dari fenomena DeFi dan lonjakan perdagangan token yang berkaitan.

Uniswap bertujuan untuk memastikan perdagangan token automatik dan terbuka sepenuhnya bagi sesiapa sahaja yang memegang token, sambil meningkatkan kecekapan perdagangan berbanding dengan yang ada di bursa tradisional.Uniswap menghasilkan lebih banyak kecekapan dengan menyelesaikan masalah liquidity dengan penyelesaian automatik.

Pada bulan September 2020, Uniswap melangkah lebih jauh dengan membuat dan memberikan token pemerintahannya sendiri, UNI, kepada pengguna protokol sebelumnya. Ini menambah potensi keuntungan dan kemampuan pengguna untuk membentuk masa depannya – aspek menarik dari entiti yang terdesentralisasi.

Uniswap bukan sekadar pertukaran yang terdesentralisasi; ia cuba menyelesaikan masalah yang dialami oleh platform seperti EtherDelta dengan mudah tunai.

Uniswap wujud untuk mewujudkan liquidity iaitu anda boleh mendapat keuntungan dari setiap transaksi yang berlaku dalam sesuatu coin tersebut. Keuntungan berdasarkan jumlah modal anda didalam pool liquidity.

Dengan mengautomasikan proses transaksi pasaran, protokol melakukan aktiviti dengan membatasi risiko dan mengurangkan kos untuk semua pihak. Mekanisme ini juga menghilangkan keperluan identiti bagi pengguna, dan secara teknikalnya sesiapapun dapat membuat kumpulan liquidity untuk sepasang token.

Menurut Uniswap, token tadbir urus mereka (UNI) diciptakan untuk secara rasmi mengikat Uniswap sebagai infrastruktur milik umum dan berkesinambungan sendiri sambil terus melindungi kualitinya yang tidak dapat dihancurkan dan autonomi.”

Founder :Hayden Adams

\"\"/

Nama Syarikat : UNISWAP tidak ada pemilik, kerana konsep DeFi membawa maksud “Di kawal selia orang ramai”

\"\"

Uniswap token dilancarkan pada September 2020 berharga $3.44, dalam masa beberapa jam, harganya memuncak ke $7.10

\"\"

Walaupun begitu , pada November 2020, harganya jatuh ke paras terendah $1.93.

\"\"

Kini Uniswap kembali ke paras harga $5.50.

\"\"

Uniswap dilihat sangat berpotensi kerana merupakan token DeFi pertama yang menjalankan pool liquidity.

Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Uniswap

Tahun 2021 = $40
Tahun 2022 = $80
Tahun 2023 = $120
Tahun 2024 = $200

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *