Apa Itu Ethereum Classic (ETC) – Review Harga

Kategori : Platform Smart Contract
Ecosistem : Ethereum ERC-20 
Perkhidmatan : Platform Smart Contract / Boleh di mining
Jumlah Supply :210,700,000 (210 Juta)
CODAM Rank : Tier 4

Website :https://ethereumclassic.org/

Aplikasi :https://etcblockexplorer.com/home

Ethereum Classic (ETC) adalah yang pertama, Ethereum (ETH) yang kini adalah hasil dari hardfork Ethereum (ETH) yang dilancarkan pada bulan Julai 2016. Fungsi utamanya adalah sebagai rangkaian kontrak pintar, dengan kemampuan untuk menjadi tuan rumah dan menyokong aplikasi yang terdesentralisasi (DApps). Token asalnya adalah ETC.

Sejak ETH dilancarkan, Ethereum Classic telah berusaha untuk membezakan dirinya dari Ethereum, dengan peta jalan teknikal kedua-dua rangkaian itu semakin jauh antara satu sama lain dengan masa.

Ethereum Classic pertama kali bertekad untuk memelihara integriti blockchain Ethereum yang ada setelah peristiwa penggodaman besar menyebabkan pencurian sebanyak 3.6 juta ETH. Bagi ETH pula kenapa mereka hardfork adalah untuk mengukuhkan lagi sekuriti dalaman.

Hardfork yang diperdebatkan di Ethereum berlaku pada bulan Julai 2016, ketika para peserta tidak setuju sama ada untuk mengembalikan blok block untuk membatalkan kesan peretasan utama. Ini memberi kesan kepada DAO, sebuah organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO) yang telah mengumpulkan sekitar $ 150 juta dalam penawaran duit syiling awal (ICO) beberapa bulan sebelumnya.

Ethereum Classic wujud sebagai rangkaian yang tidak mengembalikan rangkaian. Pembangun menyatakan bahawa tidak ada pasukan “rasmi” yang dilampirkan pada projek ini, dan bahawa “komuniti pembangunan globalnya adalah” melakukan-ocracy “tanpa izin di mana sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian.”

Matlamat utama Ethereum Classic adalah untuk mengekalkan blockchain Ethereum seperti asalnya, tanpa melawan peretasan DAO secara buatan.

\"\"/

Daya tariknya adalah yang pertama bagi mereka yang tidak setuju dengan respons Ethereum, tetapi rangkaian warisan sejak itu mendapat pangkalan peminat yang lebih luas, yang merangkumi pelabur utama seperti Barry Silbert, CEO firma pelaburan Grayscale.

Sebagai organisasi sukarela, pemaju ETC tidak bertujuan mengubah rangkaian menjadi entiti untung. Pengguna membayar yuran transaksi seperti Ethereum, dan penambang mengumpulkannya berdasarkan kerja yang dilakukan mengikut algoritma perlombongan bukti kerja (PoW).

Tidak seperti Ethereum, Ethereum Classic tidak mempunyai rancangan untuk menukar ke algoritma perlombongan bukti-saham (PoS), sementara beberapa pembangun terus berusaha untuk penambahbaikan masa depan seperti penyelesaian penskalaan.

Founder : Vitalik Buterin dan Gavin Wood

\"\"

Ethereum Classic sebenarnya adalah rangkaian warisan Ethereum, dan oleh itu penciptanya yang sebenarnya adalah pembangun Ethereum yang asli – Vitalik Buterin dan Gavin Wood.

Nama Syarikat : Ethereum Foundation

\"\"/

Selepas kejadian hackers besaran berlaku didalam Ethereum Classic, harga Ethereum jatuh ke paras $0.75.

\"\"

Namun kemuncak bubble 2018 membawa harga ETC ke paras $43. Semenjak dari itu ia jatuh

\"\"

Kini harganya $6 , walaupun coin ini ditinggalkan namun ia tetap mempunyai peminat dan komunitinya tersendiri. Walaupun ETC telah beralih ke ETH, tapi harga ETC masih bergerak.

\"\"

Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga ETC

Tahun 2021 = $30
Tahun 2022 = $70
Tahun 2023 = $92
Tahun 2024 = $114

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *